υγεία / νοσήματα α-ω
Δοθιήνας

Παρότι το δέρμα είναι σχεδιασμένο για να παρέχει προστασία από το περιβάλλον και τα μικρόβιά του, σε κάποιες περιπτώσεις και το ίδιο το δέρμα είναι δυνατό να προσβληθεί από βακτήρια, ιούς, ή μύκητες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια ασυνέχεια του φραγμού του δέρματος από όπου θα εισέλθουν τα μικρόβια. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις φυσικά «ανοίγματα» όπως αυτά του θυλάκου της τρίχας ή των ιδρωτοποιών αδένων, αποτελούν την είσοδο των μικροβίων. Η διαβροχή του δέρματος από ιδρώτα, π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, ευνοεί τις μηκυτιασικές λοιμώξεις.

Τί είναι ο δοθιήνας

Ο δοθιήνας είναι πρησμένη κόκκινη βλατίδα γεμάτη πύο. Προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη ενός θυλάκου της τρίχας ή σμηγματογόνου αδένα. Συνήθως συμβαίνουν σε σημεία με τριβή, πχ κάτω από το κολλάρο ή σε σημεία με υγρασία (πχ βουβώνες).

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Συχνά δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν δεν υποχωρήσει όμως σε λίγες μέρες ή γίνεται επώδυνο, χρειάζεται ιατρική συμβουλή. Ο γιατρός μπορεί να παροχετεύσει το πύον με μια σύριγγα στο κέντρο του δοθιήνα αν αυτός είναι μικρός ή με μια τομή σε μεγαλύτερους.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Χρησιμοποιήστε την βάση δεδομένων του Healthpress και βρείτε τον γιατρό που σας ενδιαφέρει στην περιοχή σας.
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος